post

Vier tips voor een betere websitetekst

Je hebt een tekst geschreven. Maar voor je ‘m op je website plaatst, lees je onderstaande tips nog even. Pas ze toe. Controleer je tekst op de aangegeven punten. Nog geen tekst geschreven? Lees ook dan onderstaande tips. En gebruik ze tijdens het schrijven. Alle tips voor een goede websitetekst naar eer en geweten toegepast? Dan kan je webtekst online!

Tip 1: Plaats in je websitetekst informatie bij elkaar die bij elkaar hoort

Maak alinea’s en zet in elke alinea informatie die bij elkaar hoort. Wijd niet uit. Wijk niet van het onderwerp van de alinea af. En zet boven elke alinea een tussenkopje waarin je kort weergeeft waar die alinea over gaat.

Ook op zinsniveau mag je niet uitweiden. Een zin gaat over één ding. Ander ding? Nieuwe zin! Veel mensen hebben de neiging om alles aan elkaar te rijgen. Dat ga jij niet doen, want dat leest niet lekker. Zeker niet vanaf een beeldscherm.

Tip 2: Maak zoveel mogelijke passieve zinnen in je websitetekst actief

U wordt dit. Jij wordt dat. Men kan zus. Maar wij doen het zo: actief! Weg met ‘worden’. Weg met de passieve zinnen. Je maakt van elke websitetekst een vlotte tekst door actieve zinsconstructies te gebruiken. Die verhogen het begrip én de motivatie van de lezer om door te lezen. Want actieve zinnen lezen nu eenmaal lekker weg.

Tip 3: Maak je websitetekst consistent

Als je de ene keer dit woord gebruikt en de andere keer dat woord. De ene keer ‘je’ en de andere keer ‘u’. De ene keer lange zinnen en de andere keer korte. Als je kiest voor opsommingen waarbinnen je verschillende soorten zinnen gebruikt. En als je dat allemaal binnen één tekst doet. Dan, dan… Gruwel! Zorg ervoor dat je webtekst consistent is. Qua opbouw. Maar ook qua toepassing van woordkeuzen, zinsbouw et cetera. Durf te kiezen! En blijf bij je keuze.

Tip 4: Controleer je websitetekst nog eens goed

Het best is om de tekst na het schrijven even met rust te laten. Neem er afstand van. Na een poosje (een dag(deel)) kun je de tekst het best op papier bekijken. (Maar dat is niet zo goed voor het milieu, dus je zult hier niet lezen dat je je tekst moet printen.) Lees de tekst na een tijdje dus nog eens. Je kijkt er dan met andere ogen naar.

Een goede test: lees hardop. Als je op bepaalde punten hakkelt, over zinnen struikelt of anderszins niet lekker doorleest, weet je dat je daar nog iets moet veranderen. Meestal helpt het om de zin dan op te splitsen in twee zinnen. Of om een ander woord te gebruiken.

Meer tips ontvangen voor het schrijven van een goede websitetekst?

Je mag onze tekstschrijvers altijd bellen of mailen. Vragen staat vrij, toch?

P.S. Iedereen maakt fouten. Fouten maken mag.

Deel dit bericht:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>